Fraksiyonel Lazer
Lazer tedavisi derken?
Lazerle vajen gençleştirme estetik bir işlem değildir. “Gençleştirme” kelimesiyle anlatılmak istenen vajen dokularının lazerin etkisiyle yeniden yapılanması ve uzun zaman önce kaybolmuş işlevine kavuşmasıdır. Bu tedavi esnasında, özel olarak tasarlanmış bir uç ile vajen duvarlarına kontrollü olarak lazer ışınları yollanır. Lazerin etkisinin derinliği bilgisayar yazılımı tarafından kontrol edilir.Bu işlemde en başarılı sonuçlar C02 fraksiyonel lazer teknolojisi ile elde edilmektedir. Tedavi klinik koşullarında yapılmaktadır. Ağrı çok istisnai bir durumdur, dolayısıyla anestezi ihtiyacı yoktur. Bu tedavide hiçbir şekilde ameliyat söz konusu değildir, ancak hasta isterse anestezik bir krem uygulanabilir. İşlem toplamda 30 dakikadan az sürer.
TEDAVİ ÖNCESİ TEDAVİ SONRASI Etki mekanizması?
“MONALISA TOUCH” olarak da bilinen bu teknolojide lazer enerjisi tek bir huzme şeklinde değil, çok ince ışınlara bölünerek vajen duvarına yollanır. Bu sayede hem enerji daha derine iner, hem de olası yan etkiler azalır, iyileşme hızlanır. Lazer derin dokularda kollojen üretiminin artmasını sağlarken, vajen duvarını kaplayan mukozanın tazelenmesini sağlar. Bunun sonucunda vajende hem yapısal, hem de işlevsel bir gençleşme görülür.
İyileşme süresi nedir?
Ameliyat sonrası 1-2 gün o bölgede az miktarda rahatsızlık hissedilebilir. Bu süre zarfında ağır spor yapmamanın ve çok sıcak duş almaktan kaçınmanın yararı olabilir. Doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciyi kullandığınızdan emin olun. Cinsel ilişki bir hafta sonra başlayabilir.
MONALISA TOUCH lazer yöntemi hangi kadınlar için en uygundur?
Hormonal değişiklikler sonucunda vajinal dokularda zayıflama ve işlev kaybı olan her kadın bu tedaviye adaydır. Ayrıca doğum sonrası elastikiyetini yitirmiş vajen duvarı ve sıkıştıklarında idrar kaçıran kadınlar da sonuçlardan çok mutlu olmaktadırlar.
Bu yöntemin kullanılmaması gereken durumlar var mı?
Her ne kadar rapor edilmiş bir sorun olmasâ da hamilelerde ve hamilelik şüphesi olanlarda bu tedaviyi ertelemekte fayda vardır. Menstürasyon dönemleri de doğal olarak tedavinin uygulanmadığı zamanlardır. Eğer vajende bir akıntı ya da enfeksiyon mevcutsa, lazer tedavi sonrasına ertelenir. Bunun dışında tüm kadınlarda sorun olmadan kullanılabilir.
Riski var mı?
Geçici kızarıklık ve ödem dışında şuana kadar rapor edilmiş bir yan etkisi yoktur.
Nerelerde kullanılır?
Sağlıklı bir cinsel yaşam, sağlıklı bir cinsel organ gerektirir. Özellikle menopoz sonrası, zaman zaman da menopozdan önce vajinanın içini kaplayan ve mukoza adını verdiğimiz doku zayıflar, sağlığını kaybeder. Bu durum tıpta “vajinal atrofi” olarak isimlendirilir. Sonuçta vajende kuruluk hissi, cinsel birleşme sırasında ağrı ve hassasiyet gibi şikayetler ortaya çıkar. Tüm bunları MONALISA TOUCH lazer teknolojisi ile tedavi etmek mümkün.
Vajinal atrofi nedir?
Kadınlarda, özellikle de menopoz sonrası, çok yaygın olarak görülen bu durum sadece hastalar tarafından değil, doktorlar tarafından da sıklıkla göz ardı edilmektedir. Günümüzde menopoz sonrası ortalama yaşam süresi 30 yıldır. Cinsel yaşamın yaşla beraber bitmediğini, bitmeyeceğini düşündüğümüzde menopoz sonrası oluşan vajinal atrofinin çözümü bir zorunluluk olmaktadır. Genital organlar östrojen seviyesindeki düşüşe karşı hassastırlar ve bu durum menopoza girmiş kadınların yarısından fazlasında cinsel hayatı ve yaşam kalitesini ciddi bir şekilde etkilemektedir. Vulva-vajinal atrofi sonucu vajinada kaşıntı ve yanma hissi ile birlikte giden tahriş, kuruluk (%75), cinsel ilişki sırasında acı duyma (%38) ortaya çıkar. Ayrıca idrar kanalının da zayıflaması sonucu idrar sorunları, özellikle idrar kaçırma ortaya çıkar. Bunun yanında gece sık idrara çıkma, çok sık sıkışma, idrar yaparken yanma da sık görülür. Bu şikayetler diğerleri gibi zamanla kaybolmaz, aksine artar. Vajinal atrofi ile ilgili şikayetler genellikle menopozdan 4-5 yıl sonra ortaya çıkmaya başlar. Menopoza girmiş kadınların %25-50’si bu şikayetle doktora başvurmaktadır. Özetle, düşen östrojen seviyesi ile birlikte;
- Vajenin içine kaplayan mukozanın en üst tabakasında (vajinal epitel) değişiklikler,
- Vajen dolaşımı ve salgısında azalma (kuruluk),
- Vajende bulunması istenen vajinal laktobasillerde azalma ve pH seviyesinde yükselme görülür.
Vajinal epitelde değişiklik olursa ne olur?
Vajenin iç kısmı mukoza denilen bir doku ile kaplıdır. Bu tabakanın üzerinde vajen kanalı boyunca ince bir hücre tabakası olan epitel uzanır. Bu tabaka mukozayı cinsel birleşme sırasında olan mekanik sürtünmeden korur. Mukozadaki kollojen miktarının azalması epitele desteği azaltır, aynı zamanda vajen kanalının kıvrımları yok olur. Bu değişiklikler menopozun oturmasından 3-4 yıl sonraki süreçte otur biter. Vajinada kuruluk Östrojen uyarılma sonucu vajendeki cinsel tepkiyi de modüle eder. Duvarlarda kanlanma artar, salgı miktarı yükselir, kayganlık artar. Menopozda ise bunun tam tersi olur.
MONALISA TOUCH Vajen gevşekliğinde kullanılabilir mi?
“Gevşek vajen” deyimi vajen kanalının genişliğinin arttığı durumlarda kullanılır. Bu sıklıkla doğum sonrası veya yaşlılıkla birlikte olur. Kanalın genişlemesinin doğum sırasında kasların hasar görmesi gibi başka nedenleri de olabilir. Lazer teknolojisi, bu genişleme vajen duvarlarının incelmesi ve sıkılığını kaybetmesi sonucu olmuşsa çok başarılı sonuçlar verir. Vajen duvarını oluşturan yapılarda doğuma bağlı bir hasar oluştuysa (vajen yoluyla doğumun daha kolay olması için doktor tarafından vajen ağzında bazı doku ve kastarın kesilmesi ve yeniden dikilmesi gibi), bu durumda cerrahi bir girişim gerekir. Ancak lazer tedavisi iyileşme sürecinden sonra yapılabilir ve kombine yaklaşım daha iyi sonuç verir.
İdrar kaçırmada bir faydası olur mu?
Kadınlarda idrar kaçırmanın pek çok nedeni vardır ve düşünüldüğünden daha sık karşılaşılan bir sorundur. C02 fraksiyonel lazer yöntemi ile vajen duvarları güçlenir, dolayısıyla da vajen kanalına komşu seyreden idrar yolunun çevresindeki doku da sağlamlaşır. Bunun sonucunda sıkışma sonrasında idrar kaçırmada ciddi düzelmeler otur. C02 fraksiyonel lazer yöntemi ile tüm idrar kaçırmalarını tedavi etmek mümkün değildir. Fayda görüp görmeyeceğinizi doktorunuzdan sormalısınız.
Nasıl bir sonuç bekleyebilirim?
Menopoz öncesi kadınlarda vajen tonusunun belirgin bir şekilde arttığı, duvarların daha sağlıktı ve üçlü hale döndüğü gösterilmiştir. Menopoz sonrası yapılan tedavi sonrasında pek çok hasta kuruluk, ilişki sırasında ağrı ve yanma hissi gibi şikayetlerinde belirgin bir azalma ve dolayısıyla hayat kalitelerinde bir yükselme olduğunu söylemektedir. Tüm bunlar lazer tedavisi sonucu yenilenen ve daha sağlıktı hale gelen mukoza (vajenin içini kaplayan doku) sayesinde mümkün olabiliyor. Bu süreç 1-2 hafta içinde etkisini göstermeye başlasa da, tam etkisinin ortaya çıkması 1-2 ayı bulur.